Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Cenaze Namazının Önemi ve Şartları

 0  26
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Cenaze namazı, Müslümanlar için vefat eden bir Müslüman'a son olarak görev olarak uygulanır. Cenaze namazı rükû ve secdesi olmayan bir namazdır, Selâm vermek vaciptir. Sünnetleri ise Allah’a hamd ve sena etmek, Resûlullah’a (s.a.s.) salât ve selâm getirmek, hem vefat eden kişi hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir. Cenaze namazı, Müslümanlar için önemli bir farz-ı kifaye ibadetidir ve Müslüman bir cenazeye son görev olarak yerine getirilir. Namazın kılınmasında dikkat edilmesi gereken şartlar ve dualar, İslam'ın temel prensiplerine dayanır.

Cenaze Namazının Kılınış Şekli

Cenaze namazı kılmak için cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar “ve celle senâük” cümlesiyle birlikte “Sübhâneke” duasını okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]) bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selâm verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

Cenaze Namazında Dikkat Edilmesi Gerekenler Cenaze namazının kılınmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. biri, namazın kılınacağı cenazelerin şartlarına uygun olmasıdır. Cenaze, yıkanıp kefenlenmiş bir Müslüman olmalıdır. Ayrıca canlı olarak doğan bir çocuk için de cenaze namazının kılınması gerekir. Bu durum, İslam fıkhında geniş bir şekilde yer bulmuştur. Özellikle Hanefî mezhebinde, doğduğundan sonra kısa süreliğine bile geride kalan bir cenaze namazının kılınması gerektiği vurgulanmaktadır.

Farklı Mezheplere Göre Cenaze Namazı Uygulamaları Cenaze namazında farklı mezhepler arasında bazı uygulama farklılıkları bulunabilir. Hanefî ve Mâlikî mezheplerine göre, cenazenin cenazesinin yarıdan fazlası ya da başı ile birlikte en az parçadan ayrılmaları gerekmektedir. Şâfiî mezhebinde ise, kişi sadece bir uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Bu uygulama, sahabenin bir olayından da örnekle desteklenir; Sahabeler, ölen bir kişinin yalnızca elini tutmuş olsalar da cenaze namazını kılmışlardır.

Tepkiniz Nedir?

Beğendim Beğendim 0
Beğenmedim Beğenmedim 0
Aşık Aşık 0
Eğlenceli Eğlenceli 0
Kızgın Kızgın 0
Üzgün Üzgün 0
Wow Wow 0